Top with cinamon's Izy was a great help again: her brilliant step by step .gif guide made me to try it, and it worked, just like I was expected. Oh and how great is that when you make your own croissants!!
Since she has that guide what I used, I think it is unnecessary to write it again here. It'd be the same. But I transferred the recipe into Hungarian, which I share below.
But I made a loooot of pictures.
A mai naptól kezdve az életem más lesz. A mai naptól kezdve elmondhatom: tudok croissant-t sütni. A valaha volt legszebb mondat. A Top with cinamon blog írója, Izy óriási segítség volt ismét: a kiváló step-by-step guide, amit csinált, vett rá arra, hogy megpróbáljam, és működött. És milyen jó, mikor te készíted a croissant-t!! Lefordítottam a receptet magyarra, ha valami nem tiszta, katt a fenti linkre, ahol vannak .gif-ek, amik magukért beszélnek.
250 ml hideg tej
125 ml forró víz
15 g élesztő
50 g cukor
500 g liszt
1 tk. só
250 g vaj, pár órára bedobva a fagyasztóba
töltelékhez reszelt csoki, lekvár stb..
A vizet és a
tejet összeöntjük, belekeverjük a cukrot. Felfuttatjuk benne az élesztőt.
Hozzáadjuk a
sós liszthez, deszkán egyenletesre gyúrjuk (kb 2-3 percig kell gyúrni).
Letakarjuk, és egy óráig kelesztjük.
Közben
kivesszük a vajat a fagyasztóból. Kiterítünk egy nagyobb folpackot, és
nagylyukú sajtreszelővel lereszeljük a vajat. Kb egy cm vastagságú téglalap
alakúra rendezzük, jól becsomagoljuk a folpackba, és hűtőbe tesszük fél órára.
Mikor kész a
tészta, egy lisztezett deszkán először az ujjunkkal, majd nyújtófa segítségével
formázunk téglalapot. A rövidebb oldal kb 3-4 centivel legyen hosszabb, mint a
vajtéglalap hosszabb oldala.
A vajat
kicsomagoljuk, és a tészta közepére fektetjük, úgy, hogy a hosszabbik oldala
legyen keresztbe. Tehát pont fordítva, mint ahogy a nagy téglalap van.
A tészta egyik
oldalát ráhajtjuk a vajra, úgy, hogy épp érjen túl rajta. Óvatosan
összenyomkodjuk a tésztát, majd a másik oldalát is ráhajtjuk, és körbe óvatosan
összenyomkodjuk. Összességébe véve tehát úgy kell összehajtani, mint egy
hivatalos levelet.
Elforgatjuk 90
fokkal, a nyújtófával végigütögetjük, majd kinyújtjuk. Tehát ami a téglalapnak
eddig a hosszabbik oldala volt, az lesz most a rövidebb.
Ismét
összehajtogatjuk úgy, mint egy hivatalos levelet.
Folpackba
csomagoljuk és egy órára
a hűtőbe tesszük.
Kivesszük,
kicsomagoljuk, ismét kinyújtjuk úgy, hogy a hosszabbik oldal váljon rövidebbé,
majd ismét összehajtogatjuk, becsomagoljuk és visszatesszük a hűtőbe.
Ezt a
hajtogatást még megismételjük kétszer. Tehát összesen 4 körnek kell kijönnie.
Mikor kész
vagyunk a hajtogatással, elnegyedeljük a tésztát, és egyenként folpackba
csomagoljuk őket. Ennél a pontnál lehet lefagyasztani, 3 hónapra.
A tésztát 8-12 órára hűtőbe tesszük pihenni.
Kinyújtjuk a
tésztát, négy egyforma négyzetre vágjuk, ezeket pedig félbevágva két egyenlő
háromszögekre.
A kis
háromszögeket az ujjunkkal kicsit kinyújtjogatjuk, egyenlő szárú háromszöget
formázva.
A tölteléket a
háromszög "alapjára" kell tenni. Ha ennél a résznél picit bevágjuk,
majd behajtjuk, a tenyerünket a hajtásra helyezve egy mozdulattal fel lehet
görgetni a háromszöget croissant formájúra.
Sütőpapírral
kibélelt tepsire helyezzük, letakarjuk 3
órára.
Megkenjük
tojássárgájával.
10 percig 200,
további 10-15 percig 180 fokon sütjük.
No comments:
Post a Comment