Wednesday, 26 June 2013

C R O I S S A N T

From this day, my life will be different. From this day, I say: I can make croissants. The most beautiful sentence ever.
Top with cinamon's Izy was a great help again: her brilliant step by step .gif guide made me to try it, and it worked, just like I was expected. Oh and how great is that when you make your own croissants!!
Since she has that guide what I used, I think it is unnecessary to write it again here. It'd be the same. But I transferred the recipe into Hungarian, which I share below. 
But I made a loooot of pictures.


A mai naptól kezdve az életem más lesz. A mai naptól kezdve elmondhatom: tudok croissant-t sütni. A valaha volt legszebb mondat. A Top with cinamon blog írója, Izy óriási segítség volt ismét: a kiváló step-by-step guide, amit csinált, vett rá arra, hogy megpróbáljam, és működött. És milyen jó, mikor te készíted a croissant-t!! Lefordítottam a receptet magyarra, ha valami nem tiszta, katt a fenti linkre, ahol vannak .gif-ek, amik magukért beszélnek. 

250 ml hideg tej
125 ml forró víz
15 g élesztő
50 g cukor
500 g liszt
1 tk. só
250 g vaj, pár órára bedobva a fagyasztóba

töltelékhez reszelt csoki, lekvár stb..

A vizet és a tejet összeöntjük, belekeverjük a cukrot. Felfuttatjuk benne az élesztőt.
Hozzáadjuk a sós liszthez, deszkán egyenletesre gyúrjuk (kb 2-3 percig kell gyúrni).
Letakarjuk, és egy óráig kelesztjük. 
Közben kivesszük a vajat a fagyasztóból. Kiterítünk egy nagyobb folpackot, és nagylyukú sajtreszelővel lereszeljük a vajat. Kb egy cm vastagságú téglalap alakúra rendezzük, jól becsomagoljuk a folpackba, és hűtőbe tesszük fél órára.
Mikor kész a tészta, egy lisztezett deszkán először az ujjunkkal, majd nyújtófa segítségével formázunk téglalapot. A rövidebb oldal kb 3-4 centivel legyen hosszabb, mint a vajtéglalap hosszabb oldala.
A vajat kicsomagoljuk, és a tészta közepére fektetjük, úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen keresztbe. Tehát pont fordítva, mint ahogy a nagy téglalap van.
A tészta egyik oldalát ráhajtjuk a vajra, úgy, hogy épp érjen túl rajta. Óvatosan összenyomkodjuk a tésztát, majd a másik oldalát is ráhajtjuk, és körbe óvatosan összenyomkodjuk. Összességébe véve tehát úgy kell összehajtani, mint egy hivatalos levelet.
Elforgatjuk 90 fokkal, a nyújtófával végigütögetjük, majd kinyújtjuk. Tehát ami a téglalapnak eddig a hosszabbik oldala volt, az lesz most a rövidebb. 
Ismét összehajtogatjuk úgy, mint egy hivatalos levelet.
Folpackba csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük.
Kivesszük, kicsomagoljuk, ismét kinyújtjuk úgy, hogy a hosszabbik oldal váljon rövidebbé, majd ismét összehajtogatjuk, becsomagoljuk és visszatesszük a hűtőbe.
Ezt a hajtogatást még megismételjük kétszer. Tehát összesen 4 körnek kell kijönnie.
Mikor kész vagyunk a hajtogatással, elnegyedeljük a tésztát, és egyenként folpackba csomagoljuk őket. Ennél a pontnál lehet lefagyasztani, 3 hónapra.
A tésztát 8-12 órára hűtőbe tesszük pihenni.
Kinyújtjuk a tésztát, négy egyforma négyzetre vágjuk, ezeket pedig félbevágva két egyenlő háromszögekre.
A kis háromszögeket az ujjunkkal kicsit kinyújtjogatjuk, egyenlő szárú háromszöget formázva.
A tölteléket a háromszög "alapjára" kell tenni. Ha ennél a résznél picit bevágjuk, majd behajtjuk, a tenyerünket a hajtásra helyezve egy mozdulattal fel lehet görgetni a háromszöget croissant formájúra. 
Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, letakarjuk 3 órára.
Megkenjük tojássárgájával.
10 percig 200, további 10-15 percig 180 fokon sütjük.No comments:

Post a Comment