Saturday, 29 June 2013

Créme brulée is the sense of life

Have you ever had créme brulée? No? I am sorry but you really should have one immediately, since... there is no need to explain and I am not able to do that. You just have to taste it.
I recently bought this caramel gun (somebody please tell me what is it in English :) ), only because I wanted to make this. I will definitely use it for something else too, but this was the first goal, and it totally worth it. I heard you can melt the sugar on the top if you turn the oven on grill mode - never tried, but I also read a lighter is fine as well, but I am afraid it would be tricky with a lighter without burning your finger :( so I strongly recommend this gun. So cute!

Ettél már créme bruléet? Nem? Nagyon sajnálom, de azonnal muszáj megkóstolnod, hiszen... nem szükséges magyarázkodnom, és nem is tudok. Meg kell kóstolni, kész.
Nem rég vettem karamellizáló pisztolyt, csak azért, hogy ezt a receptet ki tudjam próbálni. Nyilván másra is fogom használni, de ez volt az elsődleges cél, és teljesen megérte. Úgy hallottam, a sütő grillfokozatán is lehet cukrot olvasztani a tetejére, de sosem próbáltam. Az öngyújtós verzióról is hallottam, de nem hiszem hogy lehetséges ujjégetés nélkül :( szóval nagyon ajánlom ezt a kis pisztolyt. Olyan cuki!


24 g vanilla sugar
25 g + 5 tsp sugar
250 ml cream (30%)
100 ml milk
3 egg yolks
0.5 egg white

Mix the vanilla sugar, the milk and the cream together, and boil it. Add the sugar to the egg yolks and white. 
Once the milky mixture is ready, mix it with the eggs doing the following: put the hand mixer in your left hand (or right if you are left handed), and mix constantly the eggs on the lowest program. Slowly add the mixture. This is how you wont get fried eggs :)
Place the mixture into small bowls and put them into a tray. Place water in the tray, it have to be by the half of the bowls.
Bake it on 120 C for 90 minutes. Let cool completely and put it in the fridge until next day.
Place a teaspoon of sugar on the top and burn it on the cream with the caramel gun.


4 zacskó vaníliás cukor (24 g)
25 g + 5 tk. kristálycukor
250 ml habtejszín
100 ml tej
3 tojássárgája
0.5 tojásfehérje

Összeöntjük a vaníliás cukrot, a tejet és a tejszínt, és felforraljuk. A tojássárgájával és a tojásfehérjével összekeverünk 25 g kristálycukrot. 
Mikor felforrt a tejes keverék, hozzáöntjük a tojásokhoz a következőképpen: bal kézben (ha balkezesek vagyunk, akkor jobbkézben) tartva a kézi habverőt, a legalacsonyabb fokozaton folyamatosan keverjük a tojást, míg lassan hozzáöntjük a forró tejes tejszínt. Így nem lesz rántottánk :)
A keveréket kis tálkákba öntjük, és egy tepsibe helyezzük. Vizet öntünk a tepsibe, úgy, hogy az a tálkák feléig érjen.
120 fokon 90 percig sütjük. Teljesen kihűtjük, majd másnapig hűtőbe rakjuk.
Másnap eloszlatunk egy tk. cukrot a tetején, és karamellizáló pisztollyal ráégetjük.


No comments:

Post a Comment