Csokiszuflééé! Már nagyon régóta foglalkoztatott, de nem volt hozzá bátorságom, korábban formáim sem, de aztán elolvasva Bede Anna tanárnő receptjét, megpróbálkoztam vele. És nem, egyáltalán nem akkora truváj, ahogy gondoltam. Eleve a tény, hogy a szokásosnál jóval kevesebb mosatlannal jár, azonnal feltette a gyakorian elkészített édességek listájára.
Chocolate souffleee!! I have been interested in this treat for a long a time, but I did not have enough courage for it, previously I did not have forms either, but than I read the recipe of prof Bede Anna, and I tried it. And no, it is really not that big magic, as I thought. Actually the thing, that the washing up after it is much less than the usual, put it on the list of general-made treats.
hozzávalók (6 souffle-forma)
3 egész tojás
3 tojássárgája
4 ek cukor
180 g magas kakótartalmú étcsokoládé
140 g vaj
8 ek liszt
3 egész tojás
3 tojássárgája
4 ek cukor
180 g magas kakótartalmú étcsokoládé
140 g vaj
8 ek liszt
a ganache-hoz
90g csokoládé, felkockázva
75ml tejszín
90g csokoládé, felkockázva
75ml tejszín
Előző nap, vagy legalábbis pár órával a sütés előtt elkészítjük a ganache-t: Összeolvasztjuk a csokit a tejszínnel, majd félretesszük. Ha előző este készítem, kihűlés után hűtőbe teszem, majd másnap előveszem.
Hat darab golyót formázunk a csokis-tejszínes keverékből, majd a mélyhűtőbe tesszük, min. 4 órára.
A tésztához összeolvaszjuk a csokit és a vajat, majd hagyjuk hűlni. A cukrot, a tojásokat és a sárgájukat 8 percig verjük, amíg habos nem lesz, hozzákeverjük a lisztet is. Ha kihűlt a csokis massza, összekeverjük. (Ha forrón öntjük bele, összekapja a tojást!)
A kivajazott formákba egy kanál masszát rakunk, arra jön a mélyhűtőből kivett csokigolyó, majd még egy kanál massza.
Sütőben 180 fokon, 10-12 perc alatt kész - akkor jó, ha a teteje megrepedezett.
3 eggs
3 egg yolks
4 ts sugar
180 g dark chocolate (good quality)
140 g butter
8 ts flour
3 egg yolks
4 ts sugar
180 g dark chocolate (good quality)
140 g butter
8 ts flour
for the ganache
90 g dark chocolate (good quality)
75 ml cream
On the previous day, or at least some hours before baking, let's make the ganache:
Melt the chocolate and cream together, and put it away for a while. When I make it in the previous night, after cooling down, I put it in the fridge.
When it is ready, make 6 balls, and put it in the freezer, for minimum 4 hours
Melt the chocolate and cream together, and put it away for a while. When I make it in the previous night, after cooling down, I put it in the fridge.
When it is ready, make 6 balls, and put it in the freezer, for minimum 4 hours
For the paste, melt the chocolate and butter together, and let it cool. Mix properly the eggs, egg yolks and sugar for 8 minutes, until it become foamy, and put the flour as well. If the chocolate mixture is not hot anymore, put it in too. (if you put it in when its hot, it will get the eggs together!)
Put one spoon of the paste in the buttered forms, after put on it one freezed ball, than another spoon of paste.
a receptet (a változatosság kedvéért) a vegasztromania.blog.hu-ról csórtam :)
No comments:
Post a Comment