Friday 2 November 2012

Pumpkin pie for Thanksgiving

Happy Autumn!

Pumpkin is my total favorite vegetable (is it actually a vegetable by the way?), and I have always wanted to make this pie - but I had a lot of other ideas for pumpkin, this year I already made bread, souffle, soup... but finally the time for the pudding has arrived!
I found the original recipe here, but as usual, I modified it. Daddy's comment: "Its like what I had in America". Hurray!

A tök a legkedvencebb zöldségem (egyáltalán zöldség a tök?), és mindig akartam ilyen pitét sütni - de annyi más ötletem is volt a tökre, idén már csináltam belőle kenyeret, felfújtat, levest... de végre elérkezett a desszert ideje is!
Az eredeti receptet itt találtam, de szokás szerint átírtam, módosítottam. Apu véleménye: "Olyan, amilyet Amerikában ettem". Juhé!


dough:

225 g flour
20 g icing sugar
150 g butter
1 sachet vanilia sugar
3 ts. water

filling:
one little pumpkin
50 g sugar
1,5 dl cream
3 eggs

1 ts. cinnamon
1, about 1x1 cm grated ginger
1 ts. gingerbread spices-mixture (very characteristic in the pie, you can use less if you like)

method:
Cut the pumpkin into small slices, and put in the oven (180 dgrs) for 1 hour.
Meanwhile, make the dough: mix the icing sugar with the flour and the vanilia sugar, and crumble the butter into the micture. By adding some water, knead it, wrap into folpack and put it in the fridge for 15 minutes.
Between two folpacks, roll it out, and place it in the buttered pie chart. Bake it with weight for 15 minutes, after withour weight for 5 minutes.
Remove the pumpkin from it's skin, squash it and let it cool. Meanwhile mix the sugar with the eggs, add the cream and the spices. Only add the pumpkin, when it is completely cool.
Place the mixture in the dough. Bake it on 180 degrees until it becomes solid. (depends on the oven: at mine, 30 mins.)

tészta:
225 g liszt

150 g vaj
20 porcukor
1 cs. vaníliás cukor
3 ek. víz

töltelék:

egy kisebb sütőtök
5 dkg cukor
1,5 dl tejszín
3 tojás
1 tk fahéj
1 kb. 1x1 cm-es darabka gyömbér, lereszelve
1 tk mézeskalács fűszerkeverék (nagyon domináns lesz az íze benne, lehet kevesebb is, ha úgy szeretjük)

elkészítés:
A tököt kis darabokra vágjuk, és 180 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük. 
Ezalatt elkészítjük a tésztát: összekeverjük a lisztet a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd belemorzsoljuk a vajat. Kis víz hozzáadásával készre gyúrjuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, kb negyed órára.
Kivesszük, majd két folpack között kinyújtjuk, és a kivajazott piteformába helyezzük. Megszurkáljuk, majd nehezékkel 15 percig, anélkül pedig 5 percig sütjük.
A tök belsejét kikaparjuk a héjából, pürésítjük, majd hagyjuk kihűlni. Addig összekeverhetjük az összes többi hozzávalót; A cukrot a tojással felverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a fűszereket. A tököt csak akkor adjuk hozzá, ha már teljesen kihűlt, különben összekapja a tojást.
A keveréket öntsük az elősütött tésztába, és simítsuk el a felületét. Addig süssük 180 fokon, amíg meg nem szilárdul (sütőfüggő, nálam 30 perc)



No comments:

Post a Comment