Saturday 2 March 2013

Fehércsoki souffle / White chocolate souffle

Valami, amit mindig is ki akartam próbálni, és végre sor is került rá! A ganache-t elkészíteni elég trükkös fehércsokival, így utólag lehet, hogy nem tennék bele tejszínt. De persze nem lehetetlen, csak gyorsnak kell lenni! :)
A tésztába nem raktam cukrot, mivel a fehércsokiban eleve van. Nekem nem hiányzott, de aki édesebb szájú, rakhat bele 2-3 evőkanállal. Ilyenkor a tojásba kell beleverni a cukrot.


Something, I have always wanted to try out, and finally I managed to do it! Making the ganache is a bit tricky with white chocolate - now maybe I would leave the cream out of it. But it is not impossible, you just have to be quick! :)

Since the white chocolate contains sugar, I did not put any plus sugar in the mixture. I did not miss it, but if you prefer sweeter things, you can add 2-3 tablespoons. In this case, you have to mix it into the eggs.



  • 180+90 g fehércsoki
  • 70 ml tejszín
  • 3 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 4 ek liszt
  • 140 g vaj

    Előző este elkészítjük a soufflék töltelékét (ganache): 90 g csokit és a tejszínt összeforraljuk.Hagyjuk állni egy darabig, majd ha kihűlt, hűtőbe tesszük, amíg kemény nem lesz. Ekkor kivesszük, és 6 db golyót formázunk belőle. Ezeket felhasználásig a mélyhűtőbe rakjuk. Nagyon hamar folyóssá válik, így gyorsan kell dolgozni.A csokit felolvasztjuk a vajjal együtt. Lehűtjük.A tojásokat és a sárgájákat habosra verjük. (kb 10 perc) Hozzákeverjük a lisztet is.Mikor a csokis keverék kihűlt, azt is hozzákeverjük.Kivajazzuk a soufflé-formákat.A tojásos-lisztes keverékből egy evőkanálnyit rakunk bele, erre jön a mélyhűtőből kivett csokigolyó, majd még egy kanál keverék. Ha csokivulkánt szeretnénk, magasabbra rakjuk a golyót, és csak egy vékony réteg tészta kerüljön rá.180 fokos sütőben kb. negyed óra alatt elkészül. Amikor a sütik teteje teljesen megrepedezik, kész.
  • 180+90 g white chocolate
  • 70 ml cream
  • 3 eggs
  • 3 egg yolks
  • 4 ts flour
  • 140 g butter

    Previous evening, prepare the inside of the souffles, the ganache. Boil the cream and chocolate together, let cool completely, and put into the fridge, until it gets solid. Then make 6 little balls of it. Be quick, cause they are melting really fast. Put them into the freezer until the baking.
    Melt the rest of the chocolate with the butter, and let it cool.
    Beat the eggs and egg yolks until it gets foamy, and its size is the double.
    Mix the flour into it.
    When the chocolate mixture is cool, mix it too as well.
    Cover the souffle forms with butter.
    Put one ts mixture in a form, put a ganache ball on it, and over it with another ts of mixture.
    In a 180 degreed oven, it gets ready in 15 minutes. It is good, when the top of it gets cracky.

No comments:

Post a Comment