Sunday 9 June 2013

Walnut tart

I saw this recipe in an old episode of River Cottage. There it was for Christmas, but I had some walnuts in the freezer, so I thought why not :)
It needs time, and patience. But this tart is incredibly amazing, so that 2 hours in the kitchen totally worth it!
I do not want to copy the recipe, because I followed step by step what it said. You can find it here.

Egy régi River Cottage epizódban láttam ezt a tortát - ott karácsonyra készült, de nekem pont volt dió a fagyasztóban, így elkészítettem. Elég hosszú idő, de abszolút megéri, ez a torta isteni!
Az eredeti receptben nem írja az elősütést - azonban én anélkül nem sütök pitét. Lehet, hogy nem lehet annyira szépen összedolgozni, de inkább legyen kicsit csúnyácska, mint nyers. 


One thing I changed: I never bake filled pies or tarts without prebaking the base. The recipe says we should put the case low in the oven to make sure it will not stay raw, but I prefer to make sure. So when I covered the tart case with pastry, I baked for 10 minutes, then filled with the walnut mixture and covered it with the other piece of pastry. Yes, the top and the base can not be sealed perfectly, but they will stay together. 

I made a lot of pictures this time and a gif as well! This gif thing is really appealing, I will definitely go on with it.




100 g cukor
250 g vaj
1 nagy tojás
A töltelékhez:
250 g cukor
200 g dió kissé összetörve vagy egészben hagyva
200 ml tejszín
2 ek méz

Felkockázzuk a vajat, és a lisztbe morzsoljuk. 
Hozzáadjuk a cukrot, összegyúrjuk, majd a tojást is. Addig gyúrjuk, amíg nem lesz egyenletes, majd folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük, amíg a töltelék el nem készül.
A cukrot egy serpenyőbe öntjük, és közepes lángon melegíteni kezdjük. Mikor elkezd karamellizálódni, kevergetve várjuk, amíg teljesen meg nem olvad.
Gyorsan kevergetve hozzáadjuk a tejszínt. Mivel a tejszín hideg, összekapja a karamellát, de nem kell aggódni, újra fel fog olvadni. 
Ha nincsenek már benne csomók, hozzáadjuk a mézet és a diót.
Levesszük a tűzről.
A tésztát háromfelé vesszük: egy kisebb gömböcnyi és két egyforma gömbnyi részre osztjuk.
Az egyik nagyobbat lisztezett deszkán kinyújtjuk, és formára vágjuk. Beletesszük a kivajazott piteformába, majd a kis gömböcből hurkákat formálunk, és a piteforma oldalára illesztjük, alul összedolgozzuk.
180 fokos sütőben 8 percig elősütjük, addig kinyújtjuk a másik felét a tésztának.
A tölteléket az elősütött tésztába kanalazzuk.
A formára vágott tésztafedelet nyújtófa segítségével ráillesztjük, a szélét hozzányomogatjuk a sült oldalsó részhez.
30 percig sütjük 180 fokon. 
Tálalás előtt várjuk meg, míg kihűl (szerintem ez a folyamat legnehezebb része!:) ).







No comments:

Post a Comment